15 Mart 2015 Pazar










PEYZAJ NEDİR ?

Peyzaj kelimesi dilimize Fransızca paysage kelimesinden geçmiştir ve manzara demektir.


PEYZAJ MİMARLIĞI NEDİR?
Fiziksel çevrenin işlevselliğini ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla, doğal ve kültürel peyzajları koruma ve yürütme ilkesinden haraket ederek, arazinin planlanması, tasarlanması, onarılması ve yönetimini içeren uygulamalı bir bilim dalı ve meslek disiplinidir.

PEYZAJ ÇALIŞMALARININ  AMACI NEDİR ?
Doğal ve kültürel kaynakları belli prensipler ile değerlendirerek,  insanlar için kentsel ve kırsal alanlarda kültürel , ekonomik ve estetik yönden güzel ve verimli bir yaşama ortamı sağlamaktır.
Yirminci yüzyılda gelişen teknoloji ile birlikte geniş iskan alanları, ulaşım ağı, endüstri alanları kontrolsüz ve plansız  bir şekilde büyümüş ve tabii kaynaklar fazlaca zarar görmüştür. 
Yeryüzündeki kaynakların maruz kaldığı bu aşırı istimar ve yağmacılığı önlemek amacı ile yapılan geniş
kapsamlı planlama  çalışmalarını çevre ve peyzaj planlaması olarak tanımlıyoruz.


PEYZAJ DÜZENLEMESİ AŞAMALARI NELERDİR?
Kalıcı ve uzun ömürlü bir peyzaj için, öncelikle alt yapı çalışmalarının doğru ve yeterli olması gerekir.
Peyzaj çalışmasında yapılacak ilk çalışma drenajdır.Aydınlatma ve otomatik sulama diğer alt yapı aşamalarıdır. Bitkisel toprak temini ve serimi ile alt yapısı tamamlanan bahçe, dikim aşamasına gelir.
Bitkisel malzeme temini ve dikimi ile ana dokusu ortaya çıkan peyzaj uygulaması, çim alan tesisi ile son bulur. Bundan sonra yapılası gereken bahçenin düzenli bakımıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder